Patrick Heath Public Library

About

THIS PROJECT

The Patrick Heath Public Library is a 33,400 SF, two-story library located just west of San Antonio. The highly sustainable facility has a park-like setting, with outdoor seating and terraces so readers can enjoy the surrounding nature. In addition to the library space, the facility includes:

  • Internet café
  • Reading rooms
  • Quiet room
  • Computer and printing labs
  • Youth activity areas
  • Screened-in balcony

PROJECT OVERVIEW

LOCATION:
Boerne, Texas
Southwest

CLIENT:
City of Boerne

0
33,400

SQUARE FEET

0
28,000

Item Collection

0
37
%

REDUCTION IN WATER USE

Open

RUSTIC FEELING

The interior finishes of the building are comprised of reclaimed longleaf pine that is fastened to the walls, interior metal wall panels and a range of colors to give the building an open, rustic feeling. Every room in the building has a different and unique layout of ceiling panels, and extensive BIM/VDC modeling was used to lay out and coordinate all of the ceiling components.

The exterior of the building is locally quarried limestone that required precision craftsmanship to lay the custom pattern. Each stone on the façade was custom picked and hand selected by the mason prior to installation. The structure of the building is architecturally exposed structural steel columns to give a very thin profile around the envelope of the building.

Project

GALLERY

Community National Leader
Christopher Moore
410-337-5702
Send a Message