Stanford Replacement Central Energy Facility

About

THIS PROJECT

The Stanford University Energy System Innovations project includes high-efficiency standards for new buildings, continued efficiency improvements for existing buildings and a cutting-edge energy supply system.

With a replacement Central Energy Facility (CEF), Stanford University was able to cut campus energy use by 50% and dropped its greenhouse gas emissions by 68% in just 2.5 years. The 125,000 SF CEF includes a net positive energy administrative building, a heat recovery chiller plant, a cooling and heating plant, a service yard and a new campus-wide main electrical substation. The three heat recovery chillers are the largest in the United States, and they strip waste heat from 155 campus buildings via a closed chilled-water loop and use it to preheat a separate closed hot-water loop that distributes heat to the same buildings.

PROJECT OVERVIEW

LOCATION:
Stanford, California
West

CLIENT:
Stanford University

0
22

MILES OF UNDERGROUND PIPING

0
125,000

SF central energy facility

0
3

heat recovery chillers

Each heat recovery chiller provides a 2,500-ton cooling capacity for chiller water and simultaneously can produce 40 million British thermal units of heat per hour. The heat recovery chillers send out chilled water to the campus at 42 degrees and returns between 56 and 60 degrees. The heat is removed from the chilled water as it is cooled back down to 42 degrees and reheats spent hot water (which returns to the CEF from campus at 130 degrees) back to 160 to 170 degrees to supply heating.

The CEF’s thermal storage system contains two five million-gallon tanks to store cold water and a 2.3 million gallon-tank for hot water. The tanks double as reservoirs for power, allowing flexibility to operate the heat-recovery chillers and other equipment during times of lower energy pricing or when outside air temperatures are optimal. For example, when it is hot during the day, excess heat can be converted and stored as hot water, instead of being rejected out of evaporative cooling towers, and then used during the cooler nighttime hours.

The main entry court to the central energy facility provides engaging space for faculty, students, staff and visitors. The centerpiece is the hot water thermal storage tank wrapped with a custom metal screen system that visually highlights the innovative energy technology through transparency and lighting. Gathering spaces for visitors and tour groups are shaded by the overhead trellis structure. A grand central staircase serves as access to the second-floor offices and provides additional seating during tours and lectures.

The administrative facility contains offices, the central plant control room, conference rooms, and a kitchen and a lounge. Electric power generated by the photovoltaic panels on the trellis above provides all the electrical needs of this area, allowing it to be a Net Zero facility in terms of energy use.

Project

GALLERY

Energy National Leader
Alex Sutherland
410-337-5715
Send a Message